Mulla oli vaikka mitä syksyisiä koristesuunnitelmia kakkuja varten. En kuitenkaan ehtinyt toteuttaa yhtäkään niistä. Totesinkin, että olkoon menneeksi. Kun kerran juhlasortteja oli yhteensä 12 ja tein kaikki yksin, kakut saivat luopua hienoista koristeistaan. Sen sijaan kolme kakkua muodostavat kolmen elementin yhtenäisen kokonaisuuden. Voidakseen ymmärtää yhtä kakkua tulee nähdä kaikki kakut 

Päällystys: Oranssi on valmiiksi värjättyä sokerimassaa, muut marsipaania. Sokerikreemikuorrute kakun ja päällisen välissä.

Halusin testata kakuissa erilaisia täytteitä, joten kaikissa oli eri täytteet. Tein kaikista täytteistä puolikkaat tai 3/4 alkuperäisestä täytteestä.
 

Keltainen kakku: Pätkistäyte (oma versio Kinuskikissaa mukaillen)

2 dl Flora Vispiä tai vispikermaa
100 g vaniljatuorejuustoa (Sunnuntai)
Pätkiksiä suunnilleen pussillinen + muutama pala tavallista maitosuklaata

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljatuorejuusto. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä tai liedellä vesihauteessa. Lisää vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä pohjan päälle ja jähmetä jääkaapissa.

OMA KOMMENTTI: Kinuskikissan ohjeen mukaan olisi tullut 130 g maito-, tummaa tai valkosuklaata, mutta päätin viime hetkellä, että haluan jotain, missä on enemmän makua. Päädyin Pätkiksiin. Siinä vaiheessa en enää ehtinyt etsiä sopivaa valmista ohjetta täytteeseen, joten sävelsin tuon itse. Hyvää oli, mutta kokeilen ensi kerralla silti jotain "valmista" ohjetta.

 

Ruskea kakku: Vadelma-macarpone -täyte (Kinuskikissalta)

1 ½ dl kuohukermaa
½ prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
¼ dl sokeria
1 iso (56 g) Daim-patukka
75-100 g suomalaisia vadelmia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarpone-juusto ja sokeri. Rouhi Daim-patukka ja lisää täytteeseen. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on riittävän jämäkkää. Levitä kostutetun pohjan päälle.

OMA KOMMENTTI: Oli hyvää. Unohdin vain ottaa huomioon sen, että pakastetuista vadelmista tulee kakkuun kosteutta, kun sulavat. Lopputulos oli mielestäni siis hieman ylikosteahko

 

Oranssi kakku: Kinuski-puolukka -täyte (Kinuskikissalta)

Kinuskikastike:
1 ½ dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria

Kerma-tuorejuustovaahto:
1 ½ dl kuohukermaa
75 g tuorejuustoa

1 ½ liivatelehteä
2 rkl vettä
50-75 g (jäisiä) puolukoita

 

Valmista ensin kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä (kylmä vesihaude nopeuttaa) ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. Tee kastike mielellään valmiiksi jo vaikka edellispäivänä.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto.

Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen.

Lisää joukkoon jäiset puolukat ja levitä täyte kostutetun pohjan päälle. Tuoreet puolukat voi ripotella täytteen joukkoon levitettäessä sitä pohjan päälle. Näin puolukoiden mehu ei pääse värjäämään ja maustamaan kinuskivaahtoa.

Hyydytä jääkaapissa pari tuntia ennen vuoasta irrottamista.

OMA KOMMENTTI: En pidä puolukoista, mutta tähän ne sopivat hyvin! Täyte sai muutenkin positiivista palautetta. Minäkin olin yllättynyt paremmasta mausta kuin mitä olin osannut odottaa.