Näin näitä söpöjä omenapikkuleipiä ulkomaisessa blogissa (The Sweet Adventures of Sugarbelle). Oli pakko kokeilla!



 

Tässä on ohje käännettynä ja meikäläisten mitoille muokattuna. En pyöristänyt mittoja tälläkään kertaa, joten jokainen voi tehdä sen itse niin halutessaan.

n. 50-60 kpl

227 g marsipaania/mantelimassaa
2,4 dl pehmennettyä voita
0,6 dl sokeria
0,6 dl tomusokeria
1 muna
2 tl vaniljasokeria
2 tl manteliaromia
5,9 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
kokonaisia neilikoita
punaista pastaväriä
(lehdenvihreää paksua pikeeriä + pieni lehtitylla)


Pehmennä marsipaania mikrossa noin 20-30 sekunnin ajan. Vatkaa marsipaani ja voi sekaisin. Lisää sokeri ja tomusokeri ja vatkaa vaahdoksi. Lisää muna, vaniljasokeri, manteliaromi sekä haluamasi määrä punaista pastaväriä. Yhdistä siivilöidyt jauhot ja suola. Lisää seos marsipaanivaahtoon ja sekoita, kunnes taikina alkaa näyttää pehmeältä piparitaikinalta. Jos taikina ei ole tässä vaiheessa tarpeeksi punaista, lisää väriä.

Tee taikinasta halkaisijaltaan noin 2 cm:n suuruisia palloja (=n. 1,5-2 tl taikinaa). Tee keskelle palloa pieni kolo joko varovasti sormella tai kartion mallisella marsipaanityökalulla. Laita yksi neilikka per kolo.

Anna pipareiden ”vetäytyä” tunnin verran leivinpaperin päällä. Paista pipareita sitten 175 asteessa 10-12 minuutin ajan.

Kun piparit ovat jäähtyneet, pursota niihin halutessasi lehti koristeeksi.


OMAT KOMMENTIT:

Marsipaani pipareissa mietitytti hieman. Itse en pidä kovin voimakkaasta mantelin mausta, joten jätin manteliesanssin suosiolla pois. Se osoittautui viisaaksi teoksi, sillä maku oli ilman sitä mielestäni oikein kiva! Mantelin maku tulee nimenomaan esanssista eikä marsipaanista, joten uskaltaisin tarjota näitä pipareita myös marsipaania vierastaville :P

Laitoin taikinaan pötkön mantelimassaa, kun sitä sattui olemaan enkä käytä sitä muuten juurikaan, ja loput punaista marsipaania. Mikäli punaisen värin haluaa marsipaanista, täytyy kaiken marsipaanin olla punaista. Väri jää todennäköisesti silloinkin vähän haaleaksi. Makunsa puolesta mantelimassa kuitenkin voittaa ainakin punaisen marsipaanin kirkkaasti. Pastaväriäkin saa laittaa ihan reippaasti. Oma taikinani näytti ihanan syvän punaiselta, mutta paistettaessa väri haalistui mielestäni harmittavan paljon (kuvissa oleva punainen ei vastaa aivan totuutta).

Kannattaa tehdä taikinapalleroista mahdollisimman pyöreitä. Taikina ”leviää” hieman uunissa eikä täysin pyöreä muoto – valitettavasti – säily. En tiedä vaikuttaisiko marsipaanin kovuus taikinan koostumukseen tukevoittaen.

*********

alkuperäinen resepti kokonaisuudessaan / original recipe:

  • 8 oz almond paste {marzipan}
  • 1 cup of butter, softened
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1/4 cup confectioner’s sugar
  • 1 egg
  • 2 tsp vanilla
  • 2 tsp almond emulsion or extract
  • 2 1/2 cups all-purpose flour
  • 1/4 tsp salt
  • Americolor tulip red gel color
  • whole cloves

Instructions

  1. Soften the almond paste in the microwave. About 20 seconds should do. Combine the butter and almond paste and beat until well combined. Add both sugars and beat until fluffy. Add the egg and vanilla and enough of the gel paste to tint the mixture red. Finally sift together the flour and salt and add it to the creamed mixture, mixing until a soft dough forms. If the dough is not dark enough, add more coloring.
  2. At this point,use a small cookie scoop {1 1/2 teaspoon size} to make little balls. Drop them onto a parchment-lined cookie sheet. Use your thumb to make a light impression on top of the cookie, and then insert a clove as the stem.
  3. Chill for one hour.
  4. After chilling, bake at 350 degrees for 10-12 minutes.
  5. Yield: 4-5 dozen cookies