1245699827_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1245699855_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1245699879_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohje on kirjasta nimeltä "Makeat ja suolaiset muffinit". Muffinien alkuperäinen nimi on "Mansikkamuffinit vaaleanpunaisella kuorrutteella". Ohje on suoraan kirjasta.

AINEKSET:

  • rasvaa muffinipeltiä varten
  • 200 g mansikoita (tuoreita tai pakastettuja)
  • 100 g voita
  • 280 g (n. 4 1/4 dl) vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 2 kananmunaa
  • 100g (n. 1dl) sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 dl kermaviiliä
  • 100g (n. 1 3/4 dl) tomusokeria
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl punajuurimehua (tai punaista elintarvikeväriä)
  • koristerakeita

 

VALMISTUS: (n. 12 kpl)

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele muffinipellin syvennykset tai pane niihin paperivuoat. Perkaa mansikat tai anna pakastettujen mansikoiden sulaa hieman. Paloittele mansikat pieniksi. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä.

2. Sekoita kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe ja sooda. Sekoita joukkoon mansikat. Vatkaa toisessa kulhossa kevyesti kananmunien rakenne rikki, sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon myös sulatettu voi, jogurtti ja kermaviili.

3. Kaada kananmunaseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita haarukkavatkaimella tai taikinakaapimella mahdollisimman vähän.

4. Annostele taikina muffinipellin syvennyksiin. Jätä hieman kohoamistilaa. Paista muffineja uunin keskitasolla n. 25 min, kunnes ne ovat kullanruskeita. Ota muffinit uunista ja anna jäähtyä n. 5 min. Nosta muffinit syvennyksistä ja siirrä ritilälle jäähtymään.

5. Sekoita tomusokeri sitruuna- ja punajuurimehun tai elintarvikevärin kanssa notkeaksi kuorrutteeksi ja levitä se muffinien päälle. Asettele koristerakeet kuorrutteen päälle ja anna kuivua.

 

OMAT KOMMENTIT:

Muffinien määräksi sain 15 kpl, vaikka laitoin vuoat täyteen taikinaa.

Kokeilin ekaa kertaa syntymäpäivälahjaksi saamiani Iloleipurin silikonivuokia. Olivat kyllä tosi käteviä! Tein muffinit vanhempieni luona ja unohdin ottaa muffinipellin mukaan, mutta peltiä ei edes tarvittu. Silikonivuoat olivat niin tukevia, ettei muffinien muoto kärsinyt. Muutaman muffinin laitoin kaksinkertaiseen leivosvuokaan ja ne vuoat kyllä levisivät. Eli tavallisia, paperisia vuokia käytettäessä on hyvä ottaa muffinipelti avuksi.

Kuorrutuksesta ja koristelusta: En käyttänyt laisinkaan sitruunamehua, vaan sekoitin tomusokerin kermaan, jota värjäsin valkoisemmaksi valkoisella elintarvikevärillä. Osan värjäsin vaaleanpunaisella elintarvikevärillä. Otin koristelussa huomioon silikonivuokien värit, joten siksi osaan tuli vaaleanpunaista ja osaan valkoista kuorrutetta. Koristerakeet ostin K-Supermarketista (samoja rakeita käytettiin alkuperäisessä ohjeessakin, tosin vain valkoisena).

Maku ja rakenne: Mä en ole koskaan hirveästi perustanut marjamuffineista eivätkä nämäkään mitään erikoisia olleet. Hyvän makuisia kuitenkin ollakseen marjamuffineita Nauru Rakenne oli tosi hyvä ja ihanan pehmoinen!