Jos haluat tehdä joskus pipareita, joihin sinulla ei ole muottia, tässä yksinkertaiset ohjeet sellaisen tekemiseen. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, kyse on ennemminkin sapluunasta kuin muotista :)

Tarvitset:

1. kestävää ja leikkattavaa muovia, esimerkiksi
1a. Ikean muoviset kakkualustat
1b. "kertakäyttöisten" muovipurkkien kannet

2. muotoon leikattu paperiversio haluamastasi mallista (minulla Roosa nauha)

3. tussi, jolla pystyy piirtämään muoville (minulla vedenkestävä kalvotussi)

4. sakset

Kun tarvittavat välineet ovat kasassa, siirry seuraavaan vaiheeseen:

Piirrä tussilla valittu malli muovialustaan paperista malliversiota apuna käyttäen ja leikkaa sitten malli irti ääriviivoja myöden. Saat esimerkiksi tämän näköisiä muovin palasia:

Ensimmäistä, Hello Kitty -muottia ja numeroa viisi olen käyttänyt Hello Kitty -pipareissa. Roosa nauha -muottia käytin Roosa nauha -pipareissa.

Kun muotti on valmis ja taikina kaulittu, homma toimii seuraavasti:

Aseta muotti taikinan päälle ja leikkaa reunoja pitkin marsipaanipyörällä, leipäveitsellä tai muulla tarkoitukseen keksimälläsi välineellä. (Ennen kuin asetat muotin taikinan päälle voit hangata sitä kevyesti jauhotettuun alustaan. Näin muottiin tarttuu hieman jauhoja eikä se liimaannu aivan kiinni taikinaan.)

Nopein ja paras tapa leipomisessa on mielestäni käyttää valmiita piparimuotteja, mutta aina se ei ole mahdollista. Omasta mielestäni nämä muoviset sapluunat ovat kerrassaan oivallinen apuväline monien pipareiden tekemiseen. Toimii hyvin myös marsipaanin ja sokerimassan yms kanssa, jos ei omista muotteja! Nämä ovat pitkäkestoisia ja pestäviä. Sapluunan muovireunat ohjaavat leikkuria eikä tarvitse pelätä leikkaavansa muottia kappaleiksi. Reunat voi leikkailla ronskin reippaasti :) Me likes