Itse en pidä kuivakakuista. Myyjäisissä joka toinen myy niitä, mutta ihmiset ostavat niitä. Halusin tehdä vähän jotain erilaista, joten päädyin tähän reseptiin. Hankin lisäksi vähän erikoisemman kakkuvuoan. Tämän kakun nimeksi sopii mielestäni hyvin myös kinuskikakku.

Tämän kakkusatsin kanssa tuli vähän kiire enkä ehtinyt keittää kinuskia päälle. Suosittelen sitä kuitenkin lämpimästi, vaikka kakku on erinomaista ilmankin. Kuvat on jälleen otettu kiireessä aamuyöstä..

Jälkikäteen kuviin lisätty lumisade sopii mielestäni hauskasti näihin tomusokerikoristeisiin kakkuihin :D

Leipomistarvikekaupoista ostetut kuivakakkuvuoat ovat sen verran tyyriitä, etten ole malttanut ostaa sellaisia, kun kerran en muutenkaan pidä ko. kakuista. Löysin tämän valualumiinisen katedraalivuoan Prisman löytöosastolta huokeaan hintaan!

Tämän Iloleipurin valualumiinisen vuoan löysin myös Prisman löytöosastolta huokeaan hintaan. Malli on pikkuisen liian perinteinen omaan makuuni, mutta ei kuitenkaan aivan se perinteisin. Molemmat vuoat vetävät kaksinkertaisen annoksen.

Kakun ohje on peräisin vuoden takaisesta Evita-lehdestä. Laitan tähän myös kinuskikuorrutteen ohjeen, vaikka kinuskia ei olekaan näissä kakuissa.

 

 

OHJE:

kakkutaikina:
150 g voita tai margariinia
2 dl muscovadosokeria
2 kananmunaa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1½ dl kermaa tai kahvia
1 dl paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä rouhittuna

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.

2. Lisää sulatettu rasva, kuivat aineet ja neste vuorotellen kakkutaikinaan. Lisää pistaasipähkinärouhe.

3. Voitele 1½ litran vuoka rasvalla ja jauhota korppu- tai vehnäjauhoilla. Kaada taikina vuokaan tasoita pinta. Vedä keskelle pieni ura lusikalla tai veitsellä, jotta taikina kohoaa tasaisesti. Paista 175-asteisessa uunissa tunnin, kunnes taikina irtoilee vuoan reunoista. Anna kakun jäähtyä vuoassa ja kumoa tarjoilulautaselle. Kuorruta tai ripottele pinnalle tomusokeria.

kuorrute (kaneli-kinuski):
2 dl vispikermaa
1½ dl fariinisokeria
1 rkl voita tai margariinia
½ tl jauhettua kanelia

1. Mittaa vispikerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä n. 10 min, kunnes seos on paksuuntunut kinuskimaiseksi. Tee vielä testi ja tipauta tippa kinuskia kylmään vesitilkkaan. Jos kinuski jähmettyy, se on valmista.

2. Sekoita kinuskin joukkoon voi tai margariini sekä kaneli.