Edit 3.10.2009

Olivia-lehdessä oli hyvältä vaikuttava amerikkalaisten suklaamuffinien resepti. Olin jo pidemmän aikaa suunnitellut testaavani ohjetta. Kun vihdoin pääsin tekemään näitä, huomasin kesken leipomisen, että reseptissä oli epätarkkuus. Siinä oli unohdettu kertoa, mitä taikinaan laitettavalle suklaalle kuului tehdä. Lähetin toimitukseen palautetta asiasta, mutta siellä ei koskaan noteerattu epätarkkuutta.

Hyviltä muffinit kuitenkin maistuivat taikinaongelmista huolimatta. Olivat todella pehmoisia! Ulkonäöltään muffineista tuli aivan erilaisia kuin mitä piti.

Marsipaanikukat olivat jämiä ristiäiskakun koristeista.

Laitan tähän reseptin sellaisena mitä se oli lehdessä. Ratkaisin suklaaongelman niin, että sekoitin suklaapalat viimeiseksi muffinitaikinaan.

 
Noin 10 suurta muffinia
 
150 g tummaa tai maitosuklaata
100 g sulatettua voita
2 munaa
1 dl ranskankermaa
2 dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
 
Kuorrutus:
100 g suklaata
50 g voita
noin 2 dl tomusokeria
 
Koristeeksi:
Marianne Crush -rouhetta
 
 
Valmistus:
 
1. Leikkaa suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi.
 
2. Riko munat yksitellen kulhoon ja vatkaa kevyesti niiden rakenne rikki. Sekoita joukkoon voi ja ranskankerma.

3. Sekoita sokeri, vehnäjauhot, sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa. Lisää jauhoseos märkien ainesten joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

4. Lado paperiset muffinivuoat uunipellille. Nostele taikinaa vuokiin.

5. Kypsennä 200-asteisessa uunissa keskitasolla 20–25 minuuttia. Kokeile kypsyys cocktailtikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, muffinit ovat kypsiä.

6. Valmista kuorrutus. Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Kuumenna kunnes suklaa alkaa hiljalleen sulaa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita joukkoon tomusokeria kunnes saat seoksesta levitettävän. Levitä kuorrutus muffinien pinnalle. Koristele Marianne-rouheella.

7. Jäljelle jääneet muffinit voi hyvin pakastaa.

 

 

Kriittiset vaiheet

Jäähdytä sulatettu voi ennen kuin lisäät joukkoon munat. Kuuman rasvan joukossa munat kypsyvät ja kokkaroituvat eivätkä enää kuohkeuta taikinaa.
 
Lämmitä uuni valmiiksi. Jos muffinit joutuvat odottamaan uunin pääsyä, niiden rakenne muuttuu sitkeäksi ja tiiviiksi.
 
Kuorruta muffinit lämpiminä. Siten kuorrute levittyy tasaisesti.